JAN 2 – CURRENT AFFAIRS

STATE

1) Who has been appointed as CEO for Rythu Bazar ?

Ans: Samuel Anand

2) Who has inaugurated the Vijayawada Books fair?

Ans: Vice-President Venkaiah Naidu

3) In which place does AP govt decide to develop Tribal Circuit?

Ans: Araku (Rs.163Cr.estimate)

4) Which process will start from February 1st to identify eye problems by the Ap Govt .?

Ans: Tele Opthalmology

5) Cities of the Future: Amaravathi Innovation summit will be held at Amaravathi by March last week. Which  organization is Knowledge partner, Curator of this summit?

Ans: Doll Berg

6) ASP Radhika climbing the Mount Akankagwa (6962 Mtrs) in South America. Radhika is working as ASP in which district?

Ans: Chittoor District

NATIONAL

7) Who has been appointed as Indian Foreign Secretary?

Ans: Vijay Keshav Gokhale (Senior ambassador)

8) Who will continue as Foreign Secretary Up to Jan 28th?

Ans: S.Jaishankar ( he will be retired on 28th Jan)

10) PM Narendra Modi referred Kashmir person's name  in Man ki Bath... Who is he?

Ans: Anjum Basheer Khan Khattak ( Topper in Kashmir Administrative Service  )

11) Who won the Royal Cup tournament 2017?

Ans: Shiv Kapur

12) Which North-Eastern state has been officially declared Open Defecation Free (ODF) recently?

Ans: Arunachal Pradesh (the first one is Assam)

13) Chamera Dam is located in which state?

Ans; Himachal Pradesh

14) Which company getting broadcast rights of Khelo India School Games 2018

Ans: Star Sports

15) Which is the biggest airport in India in terms of area?

Ans: Jewar Airport, Greater Noida

16) India's first Smart Policing Robot was opened in which city?

Ans: Hyderabad

17) What is the Tagline of Allahabad Bank?

Ans: A Tradition of Trust

18) Which cricket Team has won the 2017 Ranji Trophy for the first time?

Ans: Vidarbha

19) Bhitarkanika National park is located in which state?

Ans: Odisha

20) Valmiki National park is located in which state?

Ans: Bihar

 

INTERNATIONAL

20) Which country has launched the world's largest Genome Research project in the world?

Ans: China

21) Which country threatens Pakistan to cut aid over 'deceit' in terror fight?

Ans: USA ( President : Donald Trump)